Már régóta nézegetett engem az a jókora sütőtök, ami jó néhány napja került a bevásárlókocsiba párom jóvoltából. A klasszikus, sütőben megsütöm egy kis sajttal és kolbásszal már unalmas volt. Valami újra vágytam. Új ízekre, új kihívásokra, ezért rávettem magam, hogy alkotok. Így lett a tegnapi menünk sütőtökben gazdag.
Meleg előétel: sütőtökleves
Főétel: sütőtök nyárs hússal és hagymával
Desszert: sütőtökös muffin
Kezdjük is az elején; a sütőtököt megpucoltam. (Nekem bevált: karikára vágtam, majd levágtam a háját, mint az ananásznál.) Három egyenlő részre osztottam. (Nekem olyan 2-2.5 kg-os tököm volt otthon.)
Sütőtökleves
Hozzávalók:
tök harmada (kb. 70 dkg)
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
víz
só, bors, curry
fél kk. reszelt gyömbér
Felteszem az apróra vágott tököt vízben főni. Kockára vágom a hagymát, fokhagymát és hozzáadom a leveshez, majd a fűszereket is. Puhára főzöm a tököt majd turmixgépbe teszem és leturmixolom. Melegen tálalom pirított kenyérkockákkal.