Örök kedvenc nálunk, könnyen elkészíthető, sokféle változata van, így mindenki megtalálja a favoritját és hamar elfogy.
Kimondottan olyan édesség, amit szívesen ajánlok leves mellé, mint például a gulyásleves vagy egy tartalmasabb leves.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap (egy csomagban általában 8 lap szokott lenni)
olaj
búzadara/ zsemlemorzsa
Túrós rétes:
0.5 kg túró
2 tojásfehérje
citromhéj
2 ek cukor
vaníliás cukor
tejföl/ joghurt, hogy krémes legyen (Nem írok pontos mértéket, mert én is látásra szoktam beletenni általában 1 vagy 2 evőkanállal)
-> Tojásfehérjéket habbá verem (nem kell túl keményre), túrót villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjt, tejfölt, hogy krémes legyen, majd a tojásfehérjét is.
Meggyes rétes:
1 üveg meggybefőtt
0.5 kávéskanál fahéj
-> Az egészet összekeverem.
Almás rétes:
4-5 nagyobb alma reszelve
fahéj
cukor
citromhéj
-> Az egészet összekeverem.
Elkészítés:
A réteslapokat óvatosan szétszedem, egy nedves konyharuhára teszem, pici olajjal megkenem, majd zsemlemorzsát szórók rá. Még egy réteslap, szintén olaj, zsemlemorzsa, réteslap, zsemlemorzsa majd jöhet rá a töltelék egy sorban. Én úgy szoktam csinálni, hogy amelyik töltelék több nedvességet ereszt, azt 4 lapra teszem (pl. meggyes). A túrósnak elég 3 lap is.
A konyharuha segítségével feltekerem, végét olajjal megkenem egy csíkban, hogy összetapadjon.
Előmelegített, de nem forró sütőben aranybarnára sütöm. Mikor kihűlt, porcukorral díszítem.
Jó étvágyat!