Párom már régóta kért, hogy készítsek neki bruschettát, így kora reggel - szabadságon vagyunk, így fél 8-kor- kiosontam a konyhába és nekiláttam a kedvencének. Pár hónapja ettem egy céges vacsorán, ahol rögtön megszerettem, majd nem sokkal otthon is bemutattam. Eddig csak a paradicsomos- uborkás volt a porondon, de tegnap este ihletet kaptam és most a tzatzikis változatával megpróbálkozom.
A madaras áruházban pedig isteni gyökérkenyeret kapni; sőt háromféle ízesítésű is van: sima, olívás és paradicsomos. Nekem a paradicsomos a kedvencem, de sajnos a budakalásziban csak sima volt.
Ha nincs a környező pékségben gyökérkenyér, akkor is érdemesebb teljes kiőrlésű vagy barna kenyeret választani. A fehér kenyér nem igazán jó hozzá, pláne ezek a felfújt, agyon "habosított" kenyér.
Hozzávalók:
kb. 10 szelet kenyérhez
Paradicsomos
2 nagyobb fej paradicsom
kb. 10 centi kígyóuborka
olívaolaj
fél gerezd fokhagyma
friss bazsalikom
oregáno
Paradicsomok tetejét keresztben megvágom és egy lábas vízben megfőzöm őket. Az uborkát, friss bazsalikomot, fokhagymát összevágom és egy tálba teszem. A megfőtt paradicsomok héját leszedem és apróra kockázom, majd hozzáadom az uborkához és olívaolajjal meglocsolom.
Tzatzikis
kb. 10 centis kígyóuborka
a fél gerezd fokhagyma másik fele
oregáno
só
1 kis pohár tejföl - Sajnos Magyarországon még nem találtam olyan joghurt, mint amilyet Görögországban ettem, így a 20%- os tejfölt ajánlom, vele is nagyon finom lesz.
Az uborkát lereszelem nagyobb, sajtreszelőn, kinyomkodom a levét és megsózom, hozzáadom a tejfölt, oregánot és a felaprított fokhagymát.
Vékony szeletekre vágom a gyökérkenyeret, megpirítom- és aki szeretné, meglocsolhatja egy kis olívaolajjal - és ráhalmozzuk az uborkás paradicsomot.
Jó étvágyat!