Sziasztok, ez itt a gasztrocsibe!

 2013.11.08. 11:01

Sziasztok, ez itt a gasztrocsibe, ahol gasztronómiáról, kirándulásokról és utazásokról olvashattok. 

Kellemes olvasgatást! :)

 

Feketeerdő torta

Minap Apukámtól kaptam habtejszínt, mert tudja, hogy nagyon rég óta keresgélem a tökéleteset. A legtöbb 24 óra hűtés után is folyik, nem lesz kemény és lehetetlen dolgozni vele. De most olyat hozott, amit a cukrászdában is használnak, így bátran merem ajánlani: Milli Perfecto habtejszín. (Nem, nem a Milli támogat, de sok sikertelen kísérlet után megosztom a tapasztalataimat. ) Amikor kibontod, ajánlatos a doboz egész tetejét levágni, úgy kiönteni a benne lévő anyagot. Ne ijedj meg, ha nem teljesen híg, inkább hasonlít a mascarponera vagy egy hígabb állagú vajra. Egy picit a kezeddel dolgozd el és máris felverheted kemény habbá! Mehet sütibe, kávéba, pudingra vagy csak úgy magában. Külön pozitívum, hogy nem cukrozott.

Tesómtól még nyáron kaptam igazi házi készítésű meggybefőttet, így a tejszínhab kombinációjával valami különleges süteményt szerettem volna készíteni. A feketeerdő torta receptjével már régóta szemezgettem, így már csak az alkalom kellett. 

Hozzávalók: 

Piskóta

5 tojássárgája

5 tojásfehérje

5 ek. cukor

5 ek. liszt (én most tönkölybúza lisztet használtam)

1 cs. sütőpor

2 ek. kakaópor

Krém

1 l Milli Perfecto habtejszín

kakaópor 

1 üveg meggybefőtt

Teteje

Maradék habtejszín 

Maradék meggybefőtt

Tortadara

Elkészítés: 


Tojássárgákat szét választom a tojásfehérjétől. Tojásfehérjét kemény habbá verem a cukorral. Kakaóport, lisztet és a sütőport összekeverem, majd a tojássárgákat is összekeverem. Az egészet óvatosan összekeverem, vigyázva, hogy ne törjön össze a tojáshab. Kivajazott, lisztezett kerek tortaformába öntöm, majd az előmelegített sütőbe teszem, amit rögtön leteszek kis lángra. (Gázsütőm van, így sajnos nem tudok pontos hőmérsékleti adatokat megadni.) Kb. 25 percig sütöm; tűpróbával ellenőrzöm, hogy ne ragadjon már rá semmi. Kiveszem a tésztát és hűtöm. 

Felverem a tejszínhabot, elfelezem, az egyikbe kakaóport szórok, hogy megszínezze. Habzsákokba töltöm a habokat. 

Mikor kihűlt a tészta, három karikára vágom. Az alját beleteszem a tortaformába.

A tészta közepére körbe meggyet halmozok, majd a csokis tejszínhabbal körbefújom, utána a fehérrel. Következik újra a megy, csokis hab és fehér hab egészen addig míg a torta széléhez érünk.

DSC00304.JPG

Rátesszük a csokis piskóta karikát, majd újra elkezdünk karikázni, csak most fehér habbal kezdünk. Mikor végzünk, rátesszük a harmadik lapot. A tetejét bekenjük fehér tejszínhabbal, rátesszük a maradék meggyet, körülötte csokidarával szórjuk meg.

Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. 

Miután kivettük a hűtőből, levesszük a kapcsos formát, az oldalát bekenjük tejszínhabbal és a tetejére kis csillagocskákat nyomunk körbe. 

Jó étvágyat! 

DSC00306.JPG

DSC00308.JPG

 

 

Címkék: gasztronómia desszert feketeerdő torta

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrocsibe.blog.hu/api/trackback/id/tr285620537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása